Τετάρτη 11/09/2024

Το πρόβλημα με τη λήψη πάρα πολλών βιταμινών

Εκατομμύρια άνθρωποι ορκίζονται στα συμπληρώματα βιταμινών. Αλλά πολλοί χάνουν τον χρόνο τους και μερικοί θα μπορούσαν ακόμη και να βλάψουν τον εαυτό τους, υποστηρίζει ο Δρ Κρις βαν Τούλεκεν.

Τον Νοέμβριο του 1912 ένα πάρτι τριών ανδρών και 16 σκύλων ξεκίνησε από μια απομακρυσμένη βάση στην ανατολική Ανταρκτική για να εξερευνήσει μια σειρά από ρωγμές πολλές εκατοντάδες μίλια μακριά.

Τρεις μήνες αργότερα, μόνο ένας από τους άνδρες επέστρεψε. Το όνομά του ήταν Ντάγκλας Μόσον. Το δέρμα του ξεφλούδιζε και τα μαλλιά του έπεφταν. Είχε χάσει σχεδόν το μισό σωματικό του βάρος. Διηγήθηκε αυτό που ο Sir Edmund Hillary περιέγραψε ως «τη μεγαλύτερη ιστορία μοναχικής επιβίωσης στην ιστορία της πολικής εξερεύνησης».

Ένα μήνα μετά το ταξίδι τους, ένας από την ομάδα, μαζί με τη σκηνή, τα περισσότερα από τα εφόδια και έξι σκυλιά βυθίστηκαν σε μια χαραμάδα, που δεν ξαναβρέθηκαν ποτέ ξανά. Ο Mawson και το άλλο επιζών μέλος, ο Xavier Mertz, άρχισαν να επιστρέφουν στη βάση τους, επιζώντας εν μέρει τρώγοντας τα υπόλοιπα σκυλιά. Μετά από μερικές εβδομάδες ο Mertz εμφάνισε πόνους στο στομάχι και διάρροια. Τότε το δέρμα του άρχισε να ξεφλουδίζει και τα μαλλιά του έπεσαν. Πέθανε με ακράτεια και παραλήρημα λίγες μέρες αργότερα.

Ο Mawson υπέφερε παρόμοια συμπτώματα. Με το είδος της υποτίμησης που χαρακτηρίζει τη γενιά των πολικών εξερευνητών του, περιέγραψε το δέρμα των πελμάτων των ποδιών του να ξεφλουδίζει: «Το θέαμα των ποδιών μου με σόκαρε πολύ, γιατί το παχύ δέρμα των πελμάτων είχε διαχωριστεί σε κάθε περίπτωση ως ένα πλήρες στρώμα… Το νέο δέρμα από κάτω ήταν πολύ τριμμένο και ακατέργαστο».

Ήταν τα βάσανα των πρώιμων εξερευνητών και ναυτικών που ώθησαν τις πρώτες μελέτες για τις βιταμίνες και τις ασθένειες της ανεπάρκειάς τους.

Εκ πρώτης όψεως η ιστορία του Mawson φαίνεται να είναι μια άλλη τέτοια ιστορία – η πείνα σε συνδυασμό με την έλλειψη κάποιου ζωτικού θρεπτικού συστατικού. Στην πραγματικότητα, η περιγραφή του Mawson για τα συμπτώματά του είναι μια σχεδόν σχολική περιγραφή της υπερβολικής δόσης βιταμίνης Α – πιθανώς από την κατανάλωση συκωτιού σκύλου. Μόλις 100 γραμμάρια γεροδεμένου συκωτιού θα μπορούσαν να δώσουν σε έναν πεινασμένο εξερευνητή μια θανατηφόρα δόση.

Ο Mawson έζησε μέχρι την αξιοπρεπή ηλικία των 76 ετών, αλλά στην ιστορία του βρίσκουμε την προειδοποιητική ιστορία για την εποχή μας – οι βιταμίνες μπορεί να είναι πολύ κακές για εσάς.

Αυτό το κομμάτι αφορά όσα μάθαμε για τα συμπληρώματα βιταμινών τα τελευταία χρόνια – εάν είστε υγιείς και ζείτε σε μια χώρα όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η λήψη πολυβιταμινών και υψηλών δόσεων αντιοξειδωτικών μπορεί να συντομεύσει τη ζωή σας.

Για τους περισσότερους από εμάς, τις περισσότερες φορές, είναι ανθυγιεινά. “Αργχ!” Σας ακούω να λέτε, “Ξοδεύω πολλά χρήματα σε αυτά και οι αξιώσεις στο πακέτο είναι πραγματικά πειστικές. Τα πάντα, από τα γεμάτα μαλλιά μου μέχρι τη σεξουαλική μου ζωή, εξαρτώνται από αυτά!”

Θέλω να μπω σε αυτό λίγο πιο αναλυτικά γιατί οι εταιρείες βιταμινών σίγουρα δεν συμφωνούν μαζί μου. Γιατί λοιπόν πιστεύουμε ότι είναι χρήσιμα και γιατί τα παίρνουμε;

Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για τη ζωή, και υπάρχουν ομάδες ανθρώπων ακόμη και στο Ηνωμένο Βασίλειο που επωφελούνται από συγκεκριμένα συμπληρώματα, αλλά η γενική μη εποπτευόμενη λήψη χαπιών βιταμινών είναι κάτι περισσότερο από απλή σπατάλη χρημάτων. Το πρόβλημα είναι ότι όλοι αισθανόμαστε πολύ ζεστοί και μπερδεμένοι με τις βιταμίνες γιατί, πρώτον, οι ιστορίες για την ανεπάρκεια είναι τόσο φρικτές, δεύτερον, διαβάζουμε πακέτα δημητριακών πρωινού και τρίτον, ένας βραβευμένος με διπλό Νόμπελ, ο Linus Pauling, άρεσε η βιταμίνη C σε τεράστια, τεράστια δόσεις.

Όλα αυτά συσκευάζονται από τους ανθρώπους που τώρα μας πουλούν βιταμίνες στο ταμείο σε αυτό το πιο παραπλανητικό από όλα τα λογικά ψέματα – αν λίγο είναι καλό, τότε πρέπει να είναι καλύτερα περισσότερα.

Τώρα ήξερα τα ονόματα των πιο σκοτεινών βιταμινών πολύ πριν από την ιατρική σχολή, επειδή πάντα μου άρεσαν τα πολύχρωμα, τεχνητά αρωματισμένα δημητριακά πρωινού που κυκλοφορούν στο εμπόριο χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό απίθανων ζωικών καρτούν και ισχυρισμούς ότι είναι «βιταμίνες και μέταλλα- εμπλουτισμένος”.

Και πρέπει να ειπωθεί ότι αυτός ο εμπλουτισμός με βιταμίνες και μέταλλα της βασικής τροφής υπήρξε μια από τις πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις στη δημόσια υγεία στην ιστορία. Συνεχίζει να σώζει αμέτρητες ζωές ετησίως ακόμη και στην Ευρώπη.

Έτσι, ενώ δεν πρέπει να τρώτε συκώτι σκύλου στην Ανταρκτική, η ανεπάρκεια βιταμίνης Α αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο τύφλωσης και θανάτου σε παιδιά με ιλαρά και διάρροια στις αναπτυσσόμενες χώρες. Έτσι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά μια πολύ αυστηρή ποσότητα και προειδοποιεί ότι οι υψηλότερες δόσεις μπορούν να προκαλέσουν γενετικές ανωμαλίες στην αρχή της εγκυμοσύνης μεταξύ άλλων προβλημάτων.

Παιδί πρόσφυγας στο Τσαντ λαμβάνει συμπλήρωμα βιταμίνης Α
Έτσι, οι βιταμίνες κάνουν τεράστια διαφορά στο προσδόκιμο ζωής σε ορισμένες περιπτώσεις, κάτι που είναι πειστικό, και η προπαγάνδα του πρωινού μάς πιάνει στην πιο ευάλωτη, θορυβώδη, νωρίς το πρωί κατάστασή μας, υπονοώντας μας ότι αυτές οι βιταμίνες έχουν κάποιου είδους σύλληψη , ευεργετική επίδραση στη ζωή μας, που θα μας μεταμορφώσει στους υγιείς, ενεργητικούς όμορφους ανθρώπους/ πλάσματα κινουμένων σχεδίων που απεικονίζονται στο κουτί των δημητριακών.

Αυτά τα πράγματα συμβάλλουν σε ένα γενικό ιδανικό υγιεινής βιταμινών. Και μετά υπάρχει ο Linus Pauling.

Είτε έχετε ακούσει για αυτόν είτε όχι, ο Linus Pauling έχει μεγάλη επιρροή στην καλλιέργεια βιταμινών και θρεπτικών συστατικών. Είναι σχεδόν αδύνατο να φανταστεί κανείς κάποιον με μεγαλύτερη εξουσία και αξιοπιστία. Κέρδισε δύο βραβεία Νόμπελ και ήταν, από κάθε άποψη, ένας πραγματικά καλός τύπος. Έγραψε ένα βιβλίο το 1970 λέγοντας ότι οι υψηλές δόσεις βιταμίνης C θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικές στην καταπολέμηση της γρίπης, του καρκίνου, των καρδιαγγειακών παθήσεων, των λοιμώξεων και των εκφυλιστικών προβλημάτων.

,
Ο νομπελίστας Linus Pauling πήρε τεράστιες ποσότητες βιταμίνης C
Πήρε ο ίδιος τεράστιες ποσότητες, εκατοντάδες φορές την απαιτούμενη ποσότητα, και έζησε σε βαθιά βαθιά γεράματα, περιτριγυρισμένος από πολλά δισέγγονα. Ήταν το αγόρι αφίσας για τη μεγάλη δόση βιταμινών και αυτό συνέβαλε στην ανάπτυξη μιας βιομηχανίας που υποστηρίζεται από την πεποίθηση ότι η συμπλήρωση αυτών των μορίων στη διατροφή μας είναι ωφέλιμη σχεδόν με κάθε τρόπο που μπορεί κανείς να φανταστεί.

Ωστόσο, αντί να παίρνουμε τον λόγο ενός ανθρώπου, όσο αξιόπιστο κι αν είναι, αξίζει να δούμε τα αποτελέσματα μελετών που εξετάζουν τι συμβαίνει σε άτομα που λαμβάνουν αυτά τα συμπληρώματα για μεγάλες χρονικές περιόδους.

Η εξέταση οποιασδήποτε μεμονωμένης μελέτης δεν θα είναι πολύ αποκαλυπτική για να απαντήσετε στο ερώτημα εάν τα συμπληρώματα βιταμινών είναι καλό για εσάς. Είναι έντονα επιστημονικά και οι συγκρούσεις συμφερόντων μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν.

Για την απάντηση πρέπει να στραφείτε σε αυτά που ονομάζονται «συστηματικές αναθεωρήσεις». Εδώ οι ανεξάρτητοι επιστήμονες συγκεντρώνουν όλα τα διαθέσιμα δεδομένα και τα αναλύουν εκ νέου για να απαντήσουν σε μεγάλα ερωτήματα.

Να τι λένε μερικά από αυτά:

«Δεν βρήκαμε στοιχεία που να υποστηρίζουν τα αντιοξειδωτικά συμπληρώματα για πρωτογενή ή δευτερογενή πρόληψη [ασθένειες κάθε είδους]. Η βήτα-καροτίνη και η βιταμίνη Ε φαίνεται να αυξάνουν τη θνησιμότητα, και έτσι μπορεί να αυξηθούν οι δόσεις βιταμίνης Α. Τα αντιοξειδωτικά συμπληρώματα πρέπει να θεωρούνται φαρμακευτικά προϊόντα και θα πρέπει να υποβάλλονται σε επαρκή αξιολόγηση πριν από την εμπορία». (Βλέπε παραπομπές παρακάτω).

Για να είμαστε ξεκάθαροι – «αυξήστε τη θνησιμότητα» – αυτό σημαίνει ότι σας σκοτώνουν. Αυτές είναι ισχυρά βιοδραστικές ενώσεις, αλλά δεν ρυθμίζονται με τον ίδιο τρόπο όπως τα φάρμακα. Ό,τι κι αν πιστεύετε για τον κανονισμό, θα πρέπει σίγουρα να υπάρχει μια προειδοποίηση στο πακέτο εάν υπάρχουν δεδομένα που λένε ότι είναι κακό για εμάς.

Το επόμενο ερώτημα είναι – γιατί είναι κακό για εμάς; Είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσεις τα δεδομένα, εν μέρει επειδή οι βιταμίνες είναι μια εξαιρετικά διαφορετική ομάδα χημικών ουσιών.

Πολύχρωμα χάπια
Θα συμπεριλάβω αυτά που οι άνθρωποι συνήθως αναφέρονται ως μέταλλα κάτω από τον τίτλο των βιταμινών. Απαιτούνται στη διατροφή όχι για ενέργεια, αλλά ως χημικοί εταίροι για τα ένζυμα που εμπλέκονται στο μεταβολισμό του σώματος – παραγωγή κυττάρων, επισκευή ιστών και άλλες ζωτικές διαδικασίες.

Οι λειτουργίες τους γίνονται κατανοητές σε μεγάλο βαθμό από τις ασθένειες ανεπάρκειάς τους, επομένως δεν είμαστε ακριβώς σίγουροι για το τι ακριβώς κάνουν ή πώς αλληλεπιδρούν. Τα αντιοξειδωτικά αποτελούν ένα καλό παράδειγμα. Απορροφούν τα πολύ τοξικά, χημικά αντιδραστικά υποπροϊόντα του μεταβολισμού που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες. Αυτές οι ελεύθερες ρίζες, που δεν ελέγχονται, μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο DNA και μπορεί να συνδέονται με καρκίνο.

Τα κύτταρά σας είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά αλλά σίγουρα θα ήταν καλύτερο να λαμβάνετε περισσότερα; Σωστά? Κρατήστε υπό έλεγχο αυτές τις ρίζες που προκαλούν καρκίνο; Λοιπόν, δυστυχώς, το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός σας καταπολεμά τις λοιμώξεις χρησιμοποιώντας ελεύθερες ρίζες για να σκοτώσει τα σφάλματα. Δεν είναι σαφές ποια ακριβώς επίδραση θα μπορούσαν να έχουν τεράστιες ποσότητες επιπλέον αντιοξειδωτικών σε αυτό, αλλά είναι εύκολο να φανταστεί κανείς ότι μπορεί να μην είναι καλό και θα μπορούσατε να πάρετε περισσότερες λοιμώξεις.

Η βιταμίνη Α συνδέεται με την αύξηση του καρκίνου του πνεύμονα στους καπνιστές. Η περίσσεια ψευδάργυρου συνδέεται με μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Η μακροχρόνια υπερβολική πρόσληψη μαγγανίου συνδέεται με μυϊκές και νευρικές διαταραχές στους ηλικιωμένους. Η υπερβολική νιασίνη έχει συνδεθεί με κυτταρική βλάβη. Και ούτω καθεξής.

Η βιταμίνη Α συνδέεται με την αύξηση του καρκίνου του πνεύμονα στους καπνιστές
Και γίνεται ακόμα πιο περίπλοκο όταν αρχίζετε να ανακατεύετε τα πάντα σε ένα tablet. Για παράδειγμα, διαφορετικά ορυκτά ανταγωνίζονται για την απορρόφηση. Εάν λαμβάνετε μεγάλες ποσότητες ασβεστίου, δεν θα μπορείτε να απορροφήσετε το σίδηρο σας. Εάν λαμβάνετε μεγάλες ποσότητες σιδήρου, δεν θα μπορείτε να απορροφήσετε τον ψευδάργυρο. Εάν παίρνετε βιταμίνη C, θα μειώσετε το επίπεδο χαλκού σας.

Επομένως, δεν είναι μόνο ότι η λήψη πολλών από ένα πράγμα δεν είναι καλό για εσάς, είναι ότι μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνη μείωση σε κάτι άλλο, ακόμη κι αν το συμπληρώνετε επίσης. Η επεξεργασία των βέλτιστων αναλογιών είναι σχεδόν αδύνατο, αν και ορισμένοι κατασκευαστές ισχυρίζονται ότι το έχουν επιλύσει.

Πότε λοιπόν συνιστώνται τα συμπληρώματα; Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Κλινικής Αριστείας (NICE) συνιστά ορισμένα συμπληρώματα για ορισμένες ομάδες ανθρώπων που διατρέχουν κίνδυνο ανεπάρκειας, όπως:

Φολικό οξύ για όλες τις γυναίκες που σκέφτονται να αποκτήσουν μωρό και για τις έγκυες γυναίκες μέχρι την εβδομάδα 12 της εγκυμοσύνης.
Βιταμίνη D για όλες τις έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες, για παιδιά ηλικίας έξι μηνών έως πέντε ετών, για άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω και για άτομα που δεν εκτίθενται πολύ στον ήλιο, για παράδειγμα άτομα που καλύπτουν το δέρμα τους για πολιτιστικούς λόγους ή άτομα που είναι κλειστά στο σπίτι για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Τέλος, ένα συμπλήρωμα που περιέχει βιταμίνες A, C και D συνιστάται για όλα τα παιδιά ηλικίας έξι μηνών έως τεσσάρων ετών. Αυτό είναι ένα προληπτικό μέτρο, επειδή τα παιδιά που μεγαλώνουν μπορεί να μην χορταίνουν, ειδικά εκείνα που δεν ακολουθούν ποικίλη διατροφή, όπως τα ιδιότροπα άτομα που τρώνε.
Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συστήσει συμπληρώματα εάν τα χρειάζεστε για μια ιατρική πάθηση . Εάν αποφασίσετε να πάρετε συμπληρώματα, επιμείνετε εντός της RDA, εκτός εάν είχατε οδηγίες από εγγεγραμμένο στο κράτος διαιτολόγο ή κλινικό διατροφολόγο για υπέρβαση της δόσης. Εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με τα επίπεδα δοσολογίας, συμβουλευτείτε έναν εγγεγραμμένο στο κράτος διαιτολόγο ή κλινικό διατροφολόγο.

Οι ιστορίες της ανεπάρκειας σε συνδυασμό με την επιτυχία των προγραμμάτων εμπλουτισμού σημαίνουν ότι είναι εύκολο να κάνουμε αυτό το άλμα λογικής ότι αν λίγο είναι καλό, τότε περισσότερα πρέπει να είναι καλύτερα.

Και αν διαβάσετε το άρθρο μου την περασμένη εβδομάδα για το νερό, θα δείτε πού πάει αυτό. Θα μπορούσα να το κάνω αυτό κάθε εβδομάδα. Το ίδιο άρθρο. Αντικαταστήστε το νερό για βιταμίνες/προβιοτικά/αντιβιοτικά. Μην εμπιστεύεστε την επιστήμη που κάνουν οι άνθρωποι που προσπαθούν να σας τα πουλήσουν και μην υποθέτετε ότι αν κάποια είναι καλά περισσότερα, πρέπει να είναι καλύτερα.

Είναι σαν μπύρα. Ή καφέ. Ή παιχνίδια στον υπολογιστή. Ο Goldilocks είχε δίκιο για τα πράγματα που έπρεπε να είναι σωστά.

 

Βιβλιογραφικές αναφορές:

Bjelakovic G, Nikolova D, Simonetti RG, Gluud C. Αντιοξειδωτικά συμπληρώματα για την πρόληψη του γαστρεντερικού καρκίνου, 2004

Bjelakovic G, Nikolova D, Gluud C, Αντιοξειδωτικά συμπληρώματα για την πρόληψη της θνησιμότητας, The Journal of the American Medical Association, 2013

Bjelakovic G, Nikolova D, Gluud LL, Simonetti RG, Gluud C, Αντιοξειδωτικά συμπληρώματα για την πρόληψη της θνησιμότητας σε υγιείς συμμετέχοντες και ασθενείς με διάφορες ασθένειες, Cochrane Database of Systematic Reviews, 2012

Ο Chris van Tulleken είναι στο Twitter: @doctorChrisVT

Ακολουθήστε το @BBCNewsMagazine στο Twitter και στο Facebook

Το Trust Me I’m a Doctor μεταδίδεται στις 17 Οκτωβρίου στο BBC Two στις 20:00 BST ή ενημερωθείτε για το iPlayer

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Volvi

Σχετικά Αρθρα

Κώστας Γιουτίκας: Το εργοτάξιο της Υποδιεύθυνσης Τεχνικών Έργων της ΜΕΘ επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης

Σε συνεχή διαδικασία αναβάθμισης το εργοτάξιο της Υποδιεύθυνσης Τεχνικών Έργων της ΜΕΘ. Τις εγκαταστάσεις του επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Γιουτίκας. Το εργοτάξιο της Υποδιεύθυνσης

«Πρόληψη Βίας και Παραβατικότητας στους Ανήλικους: Παρουσίαση Δράσης του Υπουργείου Υγείας στη Θεσσαλονίκη»

Το Υπουργείο Υγείας στα πλαίσια του Σχεδίου Δράσης για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Βίας και της Παραβατικότητας, οργανώνει μια ολοκληρωμένη παρέμβαση ενημέρωσης και