Πέμπτη 30/11/2023

Το Μήνυμα του Δημάρχου Βόλβης για την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων γιορτάζεται στις 2 Φεβρουαρίου, ανήμερα της υπογραφής της Συνθήκης Ραμσάρ για την προστασία των υγροτόπων.

Οι υγρότοποι, μεταξύ τους σε περίοπτη θέση και η Λίμνη Βόλβη, επιτελούν μια σειρά από πολύτιμες οικολογικές λειτουργίες: φιλοξενούν μια πλούσια βιοποικιλότητα, συγκρατούν το νερό της βροχής εμπλουτίζοντας με αυτό τον υδροφόρο ορίζοντα, επιδρούν θετικά στο μικροκλίμα αμβλύνοντας τις ακραίες θερμοκρασίες και στηρίζουν ένα μεγάλο εύρος ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

Επιπλέον, ιδιαίτερα οι παράκτιοι υγρότοποι, αποτελούν σημαντική ασπίδα ενάντια στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων δεν αποτελεί μια ημέρα γιορτής αλλά μία ακόμα ημέρα ανησυχίας και επαγρύπνησης, όπως κάθε χρόνο, όπως όλον τον χρόνο.

Και είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι κάθε υγρότοπος μετράει!

Οι μικροί υγρότοποι είναι εξίσου σημαντικοί με έναν υγρότοπο διεθνούς προστασίας, γιατί είναι πολύτιμοι σταθμοί ξεκούρασης και ανεφοδιασμού για χιλιάδες μεταναστευτικά πουλιά αλλά και δεκάδες άλλα είδη οργανισμών που βρίσκουν σε αυτούς το μοναδικό τους καταφύγιο.

Ακόμα και ο πιο μικρός υγρότοπος μπορεί να αποβεί σωτήριος για έναν κουρασμένο φτερωτό μετανάστη, αλλά και μια «όαση» φύσης για εμάς τους ίδιους.

Ενημερώσου και προστάτευσε τη Βόλβη:
Επισκεφθείτε τον υγρότοπο της Βόλβης και γνωρίστε τη φύση που φιλοξενεί και όσα «απλόχερα» μας προσφέρει!
Ενώστε μαζί μας τις δυνάμεις σας για τη διαφύλαξη όλου αυτού του αναντικατάστατου φυσικού πλούτου Χλωρίδας και Πανίδας αλλά και για τη διασφάλιση ενός καλύτερου αύριο για τη δική μας ζωή!

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Volvi

Σχετικά Αρθρα