Πέμπτη 28/03/2024

Τι γίνεται με τις λίμνες Βόλβη και Κορώνειας

Πώς σώθηκε το «παράκτιο έλος Περαίας», τι γίνεται με Βόλβη και Κορώνεια, και τι ισχύει με τη γρίπη των πτηνών

Της Λεμονιάς Βασβάνη από την έντυπη έκδοση “Τύπος Θεσσαλονίκης”

Αντιμέτωποι με κινδύνους που μπορεί από το να τους υποβαθμίσουν μέχρι και να τους εξαλείψουν εντελώς είναι υγρότοποι της χώρας μας. Μπάζα, ρύπανση, αλλαγή χρήσης γης και εντατικοποίηση διαφόρων δραστηριοτήτων μπορεί να επιβαρύνουν την κατάστασή τους.

Όλα αυτά σε περιβάλλοντα όπου βρίσκουν κάθε χρόνο μόνιμο ή προσωρινό καταφύγιο πάνω από 140 είδη υδρόβιων πουλιών.

Πρόκειται για περιοχές που ρυθμίζουν το μικροκλίμα, φιλτράρουν το νερό και τροφοδοτούν έναν ανεκτίμητο πλούτο ζωής, ενώ λειτουργούν ως φυσικά «αναχώματα» απέναντι στην κλιματική αλλαγή και την απώλεια της βιοποικιλότητας που διαρκώς εντείνονται.

«Στη Θεσσαλονίκη ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα όπου κινδύνευσε υγρότοπος είναι στην Περαία (γνωστοί και ως Τσαϊρια). Στην περιοχή όπου σχεδιάζεται να γίνει «Βιομηχανικό-Τεχνολογικό Πάρκο» (σημ. το Thess ΙΝΤΕC) θα γίνονταν μπάζωμα του υγρότοπου.

Αυτό θα άλλαζε την χρήση της γης.

Πουλιά θα εξαφανίζονταν.

Χάρη στην κινητοποίηση πολιτών και στη γνωμοδότηση του ΣτΕ αποφεύχθηκε η εξαφάνιση ενός σημαντικού ενδιαιτήματος για το απειλούμενο Νεροχελίδονο, τους καλαμοκανάδες και δεκάδες άλλα υδρόβια πουλιά. Το σκεπτικό της απόφασης τόνιζε ότι το προτεινόμενο έργο δεν έλαβε υπόψη την ύπαρξη του υγρότοπου», ανέφερε στο «ΤyposThes» ο κ. Μαρτίνος Γκαίτλιχ, Υπεύθυνος Περιβαλλοντικών Θεμάτων & Πολιτικής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, μιλώντας μαζί μας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων που γιορτάζεται στις 2 Φεβρουαρίου.

Να σημειωθεί ότι από το Τεχνολογικό Πάρκο έχουν ζητηθεί συμπληρωματικά στοιχεία αναφορικά με τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και ειδικότερα αναφορικά με τον υγρότοπο που αποκαλείται «παράκτιο έλος Περαίας».

Καλύτερη η εικόνα φέτος με την γρίπη των πτηνών, παραμένει όμως η επαγρύπνηση

Στους παλιούς κινδύνους υποβάθμισης των υγροτόπων έρχονται όμως να προστεθούν και νέοι. Ένας τέτοιος είναι η γρίπη των πτηνών. «Ευτυχώς δεν είμαστε στα περσινά επίπεδα. Η γρίπη των πτηνών τον περασμένο χειμώνα προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 2.000 Αργυροπελεκάνων στην Πρέσπα, την Καστοριά, τη λίμνη Χειμαδίτιδα, τη λίμνη Κάρλα κ.ά.. Φέτος έχουμε μόνο δύο ύποπτα κρούσματα σε είδη γλάρων στην δυτική Ελλάδα που αυτό το διάστημα εξετάζονται. Δεν έχουμε γνώση για κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα αυτή την ώρα ούτε στο φυσικό μας περιβάλλον, ούτε και σε πτηνοτροφικές μονάδες. Ωστόσο κρούουμε των κώδωνα του κινδύνου στους πολίτες και στην πολιτεία να είναι σε εγρήγορση και να ειδοποιούν τους αρμόδιους αν δουν κάποιο ύποπτο περιστατικό σε υγρότοπους», δήλωσε στο «ΤyposThes» ο κ. Γκαίτλιχ.

Δύο κατηγορίες υγροτόπων

Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση στους υγρότοπους στην ευρύτερη περιοχή του νομού Θεσσαλονίκης ο κ. Γκαίτλιχ ανέφερε πως μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες: 1) σε αυτούς που είναι μεγάλοι όπως στην περιοχή Γαλλικού – Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα (το λεγόμενο «Γ.Α.Λ.Α.») που είναι σημαντικοί από πλευράς βιοποικιλότητας και ορνιθοπανίδας και 2) σε αυτούς που είναι πιο μικρής έκτασης που δεν ανήκουν σε περιοχές RAMSAR όμως έχουν εξίσου μεγάλη σημασία σε σχέση με το μέγεθός τους πχ για τα μεταναστευτικά πουλιά. «Απλώς στους τελευταίους το καθεστώς προστασίας είναι ασαφές και εκεί υπάρχουν κίνδυνοι. Επίσης σε ένα μεγάλο οικοσύστημα δεν έχουμε τόσο μεγάλες απειλές ή αν υπάρξουν δεν θα κινδυνεύσει με πλήρη εξαφάνιση όλος ο υγρότοπος».

Βήματα στην Κορώνεια – Σε καλύτερη κατάσταση η Βόλβη

Αναφερόμενος στις λίμνες Κορώνεια και Βόλβη τόνισε ότι στην πρώτη «δεν έχει χαθεί εντελώς η μάχη. Έχουν γίνει βήματα για την σωτηρία της όμως χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια από την πολιτεία γιατί είναι μια λίμνη που έχει υποβαθμιστεί. Στην δεύτερη η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη. Μην ξεχνάτε ότι είναι περιοχή διεθνούς σημασίας και όχι μόνο τοπικής ή εθνικής. Ανάλογα συμβαίνει πχ και λίγα χιλιόμετρα έξω από το νομό Θεσσαλονίκης στη λίμνη Κερκίνη. Είναι μέρη που μπορεί να προσελκύσουν τουρισμό και υπάρχει το διεθνές ενδιαφέρον. Σε αυτό το κομμάτι προσπαθούμε κι εμείς να βοηθήσουμε με ενημερωτικό υλικό αλλά και για να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι με αφορμή και τον εορτασμό 40 χρόνων δράσης για την προστασία και ανάδειξη των ελληνικών υγροτόπων, η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία ετοίμασε ένα πρακτικό εγχειρίδιο-οδηγό για την ενεργή συμμετοχή των πολιτών στην προστασία των πουλιών, των υγροτόπων και του φυσικού περιβάλλοντος, με την υποστήριξη του Ιδρύματος MAVA και την πολύτιμη συμβολή τριών ομάδων που εργάζονται για την προστασία και ανάδειξη του τόπου και του υγρότοπου της περιοχής τους: της ομάδας πολιτών «Το Μεσολόγγι των Ντόπιων – Messolonghi by Locals», του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων και της Εταιρίας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς.

«Όπως κάθε χρόνο, η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων δεν αποτελεί μόνο ημέρα «γιορτής» αλλά και μία ακόμα ημέρα ανησυχίας και επαγρύπνησης. Άλλωστε, κάθε υγρότοπος μετράει και η προστασία όλων τους είναι στο χέρι μας», σημειώνει ο κ. Γκαίτλιχ.

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Volvi

Σχετικά Αρθρα

lightning-and-thunder-weathers-ektakto-vroxes-kairos

Δήμος Βόλβης: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

Ανακοίνωση από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού Από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής