Κυριακή 03/03/2024

Τα χάπια θα με κάνουν να πίνω λιγότερο αλκοόλ;

Πολλοί από εμάς θέλουμε να περιορίσουμε λίγο το ποτό – ειδικά αν ξέρουμε ότι θα βγούμε έξω και η θέλησή μας είναι απίθανο να κάνει τη δουλειά μόνοι.

Θα μπορούσε λοιπόν ένα φυτικό συμπλήρωμα που ονομάζεται kudzu να μας βοηθήσει να πίνουμε λιγότερο χωρίς καν να το καταλάβουμε;

Το Kudzu, του οποίου το επιστημονικό όνομα είναι Pueraria mirfica , είναι ένα αμπέλι που χρησιμοποιείται στην κινεζική ιατρική για διάφορους σκοπούς προαγωγής της υγείας.

Η ρίζα ειδικότερα εκτιμάται για τις φαρμακευτικές της ιδιότητες και τα ευεργετικά αποτελέσματα πιστεύεται ότι οφείλονται σε μια ομάδα ενώσεων που βρίσκονται σε υψηλές συγκεντρώσεις μέσα στο φυτό, που ονομάζονται ισοφλαβόνες.

Στην Κίνα, χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του αλκοολισμού από το 600 μ.Χ., και η δυτική ιατρική αρχίζει να προσέχει αυτό το φυτικό φάρμακο.

Η έρευνα έχει δείξει ότι η λήψη ενός εκχυλίσματος kudzu πριν από την κατανάλωση μπορεί να μειώσει την πρόσληψη αλκοολούχων ποτών μεταξύ 30 και 50%. Ο τρόπος που φαίνεται να λειτουργεί είναι ότι οι ισοφλαβόνες επιταχύνουν την επίδραση του αλκοόλ στον εγκέφαλο, προειδοποιώντας μας να επιβραδύνουμε. Ωστόσο, δεν κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο μεθυσμένοι, ούτε επηρεάζει τις σωματικές τους ικανότητες ή την πνευματική τους ευκινησία. Ως εκ τούτου, θεωρείται ότι δεν κάνει το αλκοόλ πιο επικίνδυνο – απλώς επιβραδύνετε τον ρυθμό κατανάλωσης αλκοόλ.

Ωστόσο, αυτές οι μελέτες διεξήχθησαν σε μεμονωμένα άτομα που έπιναν σε άκρως ελεγχόμενες εργαστηριακές συνθήκες. Θέλαμε λοιπόν να δοκιμάσουμε το kudzu στη φύση.

Το τέστ
Μια ομάδα 12 ατόμων έκανε δύο επισκέψεις στην παμπ. Οι εθελοντές ήταν όλοι φίλοι, και έτσι ήταν πιθανό να απολαύσουν ένα χαλαρό ποτό. Η υποομάδα Α αποτελούνταν από 8 φίλους, 6 άνδρες και 2 γυναίκες. Όλοι ήταν στα 20 τους. Η υποομάδα Β αποτελούνταν από 4 συναδέλφους, 2 άνδρες και 2 γυναίκες. Οι ηλικίες τους κυμαίνονταν από τα μέσα της δεκαετίας του ’20 έως τις αρχές της δεκαετίας του ’30.

Δύο ώρες πριν από την πρώτη επίσκεψη, δώσαμε και στις δύο υποομάδες ένα χάπι – καμία από τις ομάδες δεν γνώριζε αν έπαιρνε το συμπλήρωμα ή το εικονικό φάρμακο. Όταν επισκέφτηκαν το μπαρ, μπύρα, οινοπνευματώδη ποτά και λευκό κρασί ήταν ελεύθερα διαθέσιμα. Μετά από 90 λεπτά, το ποτό σταμάτησε. Η ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώθηκε υπολογίστηκε για κάθε ομάδα (1 μονάδα ανά ποτό μπύρας ή οινοπνευματωδών ποτών, 1,6 μονάδες ανά ποτήρι κρασί).

7 ημέρες αργότερα, η ομάδα επισκέφτηκε ξανά το μπαρ. Αυτή τη φορά, οι ομάδες έλαβαν το αντίθετο χάπι από αυτό που είχαν πάρει προηγουμένως (που σημαίνει ότι έδρασαν ως δικοί τους έλεγχοι για το πείραμα). Και πάλι, υπολογίσαμε τις συνολικές μονάδες που καταναλώθηκαν για κάθε ομάδα και, στη συνέχεια, συγκρίναμε τις συνολικές μονάδες που καταναλώθηκαν μετά το εικονικό φάρμακο με αυτές που καταναλώθηκαν μετά το kudzu.

Βρήκαμε ότι, κατά μέσο όρο, κάθε άτομο κατανάλωνε 7 μονάδες αλκοόλ μετά το εικονικό φάρμακο και, κατά μέσο όρο, 5,5 μονάδες μετά το kudzu.

Αυτό ισοδυναμεί με διαφορά 21,5% μεταξύ των ομάδων, σε βάση μονάδας.

Αν και το δικό μας ήταν μόνο μια δοκιμή μικρής ομάδας, αυτή ήταν μια αξιοσημείωτη διαφορά, και σύμφωνα με όσα έχουν βρεθεί από άλλες ομάδες σε εργαστηριακό περιβάλλον.

Αγορά kudzu
Δυστυχώς, η αγορά βοτάνων στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει έναν μεγάλο ανεξέλεγκτο τομέα (συμπληρώματα που πωλούνται με την ένδειξη «συμπληρώματα διατροφής») και πολλά φυτικά προϊόντα δεν περιέχουν στην πραγματικότητα ούτε το φυτό που ισχυρίζονται ούτε κάποιο δραστικό συστατικό [βλ. Αν περιέχουν τα φυτικά συμπληρώματα τι λένε στην ετικέτα; ] . Η κυβέρνηση εφαρμόζει το εθελοντικό πρόγραμμα παραδοσιακής καταχώρισης βοτάνων (THR) σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει αυτό το πρόβλημα. Οποιοδήποτε προϊόν φέρει το σήμα THR μπορεί να βασιστείτε ότι περιέχει τις ποσότητες βοτάνου/δραστικού συστατικού όπως αναφέρονται στη φιάλη.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν προϊόντα kudzu στην αγορά στο Ηνωμένο Βασίλειο που να φέρουν το σήμα THR.

Έτσι αναλύσαμε το προϊόν μας από το Πανεπιστήμιο De Montfort. Και ενώ περιείχε τις ισοφλαβόνες που πιστεύεται ότι είναι τα ενεργά συστατικά, οι εθελοντές μας έπρεπε να πάρουν πέντε χάπια ο καθένας για να επιτύχουν το επιθυμητό επίπεδο των 500 mg.

Έως ότου τα αποτελέσματα του kudzu μπορούν να ποσοτικοποιηθούν σωστά σε μια μεγαλύτερη μελέτη, λοιπόν, και ένα τυποποιημένο προϊόν είναι διαθέσιμο στην αγορά με το σήμα THR, δεν μπορούμε να σας προτείνουμε να πάρετε. Ωστόσο, φαίνεται πολλά υποσχόμενο.

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Volvi

Σχετικά Αρθρα

lightning-and-thunder-weathers-ektakto-vroxes-kairos

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της Πολιτικής Προστασίας

Ανακοίνωση από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού. Από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής