Κυριακή 19/05/2024

Πώς θα λειτουργήσει ο νέος μηχανισμός ταχείας επιστροφής φόρων

Ενεργοποιήθηκε χτες η πλατφόρμα του taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, με τους φορολογουμένους να έχουν χρονικό περιθώριο έως το τέλος Ιουνίου προκειμένου να εκπληρώσουν τη συγκεκριμένη υποχρέωση.

Η νέα διαδικασία ταχείας επιστροφής φόρων μάλιστα, φαίνεται πως μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για την ανταπόκριση των φορολογουμένων, καθώς κάθε χρόνο οι επιστροφές που προκύπτουν είναι υψηλές.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Θάνου Τσίρου, περίπου 1,1 εκατ. πολίτες με την εκκαθάριση της διαδικασίας των φορολογικών δηλώσεων προκύπτει ότι δικαιούνται – κάθε χρόνο – επιστροφές, το ποσό των οποίων ανέρχεται στα 400 εκατ. ευρώ.

Δεδομένου ότι από έχει ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων που θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τις 30 Ιουνίου, δίνεται ένα ισχυρό κίνητρο σε όσους θεωρούν πως θα έχουν επιστροφή φόρου με τους νέους τρόπους επιστροφών.

Συγκεκριμένα, για όσους δεν έχουν καμία οφειλή σε εφορία ή ασφαλιστικό ταμείο, θα προχωρά μια διαδικασία άμεσης πίστωσης των χρημάτων στον τραπεζικό λογαριασμό, ανά εβδομάδα.

Για όσους έχουν οφειλές – τουλάχιστον στην εφορία – θα πραγματοποιείται μια ταχύτατη διαδικασία συμψηφισμού με τις υπόλοιπες φορολογικές οφειλές και αυτό θα γίνεται με προγραμματισμένα ραντεβού στο α’ και β’ 10ημερο κάθε μήνα.

Σύμφωνα μάλιστα με την ανακοίνωση της ΑΑΔΕ, αυτό θα συμβεί για πρώτη φορά από το τέλος Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται επίσης πως μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα για τη ρύθμιση των 72 και 120 δόσεων για χρέη προς το Δημόσιο, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος ανέφερε πως υπάρχει πιθανότητα για νέα αύξηση στις συντάξεις το επόμενο έτος.

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Volvi

Σχετικά Αρθρα