Κυριακή 03/03/2024

Μακροχρόνια ευνοϊκά συμβόλαια ηλεκτρικής ενέργειας

Η δυνατότητα εισαγωγής διασφαλισμένων ποσοτήτων ηλεκτρικού ρεύματος από τη νέα επένδυση ηλεκτροπαραγωγής από πυρηνική ενέργεια, που ετοιμάζει η αρμόδια κρατική βουλγαρική εταιρεία, είναι μια εξαιρετική εξέλιξη, τόνισε με δηλώσεις του στο Flash Radio και τον Λάζαρο Θεοδωρακίδη ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Βουλευτής ΝΔ Β’ Θεσσαλονίκης.

Οι δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Κυβερνήσεως και Υπουργού Οικονομικών Άσεν Βασίλεφ, ότι «Η Βουλγαρία έχει ξεκινήσει συνομιλίες με την ελληνική πλευρά για την κατασκευή νέου πυρηνικού εργοστασίου που θα χρησιμοποιηθεί από την Ελλάδα βάσει 20ετούς συμβολαίου» δημιουργούν ευοίωνες προϋποθέσεις μακροχρόνιας αντιμετώπισης του ενεργειακού κόστους, υπογράμμισε ο Βουλευτής.

Υπάρχουν βέβαια νομικά και τεχνικά ζητήματα προς επίλυση, αλλά η σύναψη πολυετών διμερών συμφωνιών αγοράς ισχύος ( PPA) μεταξύ ελληνικών εταιριών ηλεκτροπαραγωγής και του αρμόδιου βουλγαρικού φορέως λειτουργίας των πυρηνικών αντιδραστήρων είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών. Η ύπαρξη εξασφαλισμένης αγοράς θα επιτρέψει και θα επιταχύνει από βουλγαρικής πλευράς την κατασκευή νέου σύγχρονης τεχνολογίας αντιδραστήρος στο Μπέλενε και φυσικά θα εγγυηθεί οικονομικότητα, σταθερότητα και προβλεψιμότητα του ενεργειακού κόστους για δεκαετίες στην Ελλάδα.

Η προοπτική αυτή, κατέληξε ο κ. Βαρτζόπουλος, ενισχύεται ουσιαστικά από τα εν εξελίξει έργα του ΑΔΜΗΕ για την αναβάθμιση των γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικών φορτίων μεταξύ Ελλάδος και Βουλγαρίας (1.350 MW από Βουλγαρία προς Ελλάδα και 800 MW αντιστρόφως).

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Volvi

Σχετικά Αρθρα

lightning-and-thunder-weathers-ektakto-vroxes-kairos

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της Πολιτικής Προστασίας

Ανακοίνωση από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού. Από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής