Κυριακή 03/03/2024

Δήμος Βόλβης 8 Γαλάζιες σημαίες 2023

Ως μια από τις περιοχές με τις πιο καθαρές και οργανωμένες παραλίες της Ελλάδας, αναδεικνύεται ο δήμος Βόλβης καθώς οκτώ ακτές του (επί 9 συνεχόμενα χρόνια), σε Ασπροβάλτα, Βρασνά και Σταυρό απέσπασαν το διεθνές βραβείο ποιότητας «Γαλάζιες Σημαίες» για το 2023.

Οι ακτές: Ασπροβάλτα, Νέα Βρασνά, Παραλία Βρασνών, Πόρτο Φίνο, Σερραϊκή Ακτή της Δημοτικής Ενότητας Αγίου Γεωργίου και Σταυρός Ανατολική, Σταυρός Κεντρική, Σταυρός Δυτική της Δημοτικής Ενότητας Ρεντίνας, επιβραβεύτηκαν και το 2023, για την «εξαιρετική ποιότητα των νερών τους», που ήταν και απαραίτητη προϋπόθεση.

Επιβραβεύθηκαν ακόμα για άλλα 32 αυστηρά κριτήρια, με τα οποία πιστοποιήθηκε η ποιότητα της οργάνωσης των ακτών, όπως: ασφάλεια λουομένων, καθαριότητα – οργάνωση ακτής και παράκτιου χώρου, προστασία φυσικού πλούτου, περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, πληροφόρηση επισκεπτών κ.ά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Διαχειριστή του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία», για το 2023, ανάμεσα σε 103 ελληνικούς δήμους, ο δήμος Βόλβης είναι 7ος δήμος σε αριθμό «Γαλάζιων Σημαιών» στην ηπειρωτική Ελλάδα και 3ος (μετά τους δήμους Βόλου και Δωρίδος) αν εξαιρεθεί η Χαλκιδική, ενώ κατέχει την 22η θέση πανελλαδικά, όταν συμπεριληφθούν και τα νησιά.

Ενδεικτικά περισσότερες Γαλάζιες σημαίες έχουν μόνο η Κρήτη, η Χαλκιδική, νησιά και δυο ηπειρωτικοί δήμοι.

Τα εύσημα γι’ αυτήν την πανελλήνια διάκριση, ανήκουν αρχικά στους υπαλλήλους του δήμου Βόλβης που φρόντισαν σε ύψιστο βαθμό τις παραλίες της Ασπροβάλτας, των Βρασνών και του Σταυρού.

Ήδη οι κρατήσεις δείχνουν ότι πρόκειται να διανύσουμε μια ακόμα λαμπρή σεζόν κι ελπίζω ότι θα επιτύχουμε αφενός να προσελκύσουμε νέες τουριστικές επενδύσεις για τις οποίες έχουμε ήδη εκδηλωμένο ενδιαφέρον, αφετέρου να επεκτείνουμε την έλευση επισκεπτών σε όλη τη διάρκεια του χρόνου και για όλες τις περιοχές του δήμου μας, όπως είναι η λίμνη Βόλβη και ο ορεινός όγκος. Έχουμε και το σχέδιο και τη θέληση να το επιτύχουμε».

Η «Γαλάζια Σημαία» είναι διεθνές σύμβολο ποιότητας, θεωρούμενο το πιο γνωστό περιβαλλοντικό σύμβολο στον κόσμο. Απονέμεται διεθνώς, από το 1987, σε όσες ακτές και μαρίνες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις του και έχει ως διεθνή συντονιστή το Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με έδρα τη Δανία και 63 χώρες-μέλη παγκοσμίως. Οι πιστοποιήσεις ελέγχονται με τακτικούς και αιφνιδιαστικούς ελέγχους κατά τη διάρκεια κάθε έτους. Η κριτική επιτροπή αποτελείται από εκπροσώπους κρατικών υπηρεσιών Ελλάδος και ΕΕ, οικολογικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων, καθώς και εθελοντών επιθεωρητών ακτών.

Η Διεθνής Επιτροπή, στην Ελλάδα το 2023 βράβευσε 617 ακτές και 18 μαρίνες στην Ελλάδα (581 ακτές και 15 μαρίνες το 2018), τοποθετώντας την χώρα μας στην 2η θέση ανάμεσα σε 52 χώρες (το 15% του συνόλου των βραβευμένων ακτών), παγκοσμίως 4.212 ακτές και 710 μαρίνες.

Πανελλαδικά η κατάταξη σε «Γαλάζιες Σημαίες» για το 2023 έχει ως εξής ανά δήμο: Ρόδου (57 «Γαλάζιες Σημαίες»), Κασσάνδρας (32), Αγίου Νικολάου (25), Χερσονήσου (21), Νέας Προποντίδας (20), Σιθωνίας (18), Αριστοτέλη (17), Χίου (15), Αποκορώνου, Κω, Χανίων και Σκιάθου (13) Αργοστολίου, Βόλου, Ιεράπετρας, Μυτιλήνης και Ρεθύμνης (12), Δυτικής Λέσβου, Κεντρικής Κέρκυρας και Διαπόντιων Νήσων και Σητείας (11), Δωρίδος (9) Βόλβης και Μαλεβιζίου (8).

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Volvi

Σχετικά Αρθρα

lightning-and-thunder-weathers-ektakto-vroxes-kairos

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της Πολιτικής Προστασίας

Ανακοίνωση από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού. Από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής