Edit Content

Η καθημερνή σας ενημέρωση για τον Δήμο Βόλβης, την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο δωρεάν στο διαδίκτυο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 25

+30 6907651080

info@live-volvi.gr

Δευτέρα 28/11/2022

Απάτη μας αλλάζουν τα φώτα με δικά μας Έξοδα

Πριν από κάμποσο καιρό σχολίασα μια τεράστια απάτη που γίνεται από πολλούς Δημάρχους ανά την Επικράτεια, εις βάρος των πολιτών του κάθε Δήμου και για κάποιο λόγο η Δικαιοσύνη αλλά και η εκάστοτε Κυβέρνηση κωφεύουν επιδεικτικά.

Άρθρο Κώστας Κάπος:

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή:

Υπάρχουν 2-3 εταιρείες εμπορίας φωτιστικών σωμάτων στην Ελλάδα, που τα προϊόντα τους κανονικά δεν θα έπρεπε να είναι ούτε σε χωριουδάκια της Ρουάντας, κι όμως έχουν «στριμώξει» την Ελληνική Αγορά, εκδιώκοντας μεγάλες Ευρωπαϊκές εταιρείες του κλάδου, πασίγνωστες για την ποιότητα των φωτιστικών που κατασκευάζουν.

Πώς στήνεται αυτή η μηχανή;

Μέσα στο πρόγραμμα «έξυπνες πόλεις», οι Δήμοι έχουν πέσει σαν τις μύγες στο σκατό, να αντικαταστήσουν τα φωτιστικά των δρόμων τους με άλλα, τεχνολογίας LED, για υποτιθέμενη εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και για ταυτόχρονη εγκατάσταση συστημάτων ελέγχου του φωτισμού και πρόσθετων λειτουργιών που θα επιτρέπει η τεχνολογία 5G στο μέλλον.

Αν και θα μπορούσαν να δανειστούν με ένα χαμηλότοκο δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και να αποσβέσουν το κόστος από την εξοικονόμηση μέσα σε 3-5 χρόνια, αποφασίζουν να συνεργαστούν με το σύστημα ΣΔΙΤ με αυτές τις εταιρείες.

Υπάρχουν λοιπόν 1-2 άνθρωποι αυτών των εταιρειών που προσλαμβάνονται ως «τεχνικοί σύμβουλοι» από τον εκάστοτε Δήμο, προκειμένου να καταρτίσουν τις ανάγκες αλλαγής του φωτισμού και να συντάξουν τις προδιαγραφές και τους όρους της Προμήθειας. Οι άνθρωποι αυτοί είναι σχεδόν πάντα οι ίδιοι και θα μπορούσαν εύκολα να εντοπιστούν σε κάποια εισαγγελική έρευνα.

Οι κύριοι «Τεχνικοί Σύμβουλοι» συντάσσουν τις προδιαγραφές αλλά και τους όρους συμμετοχής στους διαγωνισμούς κατά τέτοιο τρόπο που ακόμα και κραταιές Ευρωπαϊκές εταιρείες προϊόντων φωτισμού απορρίπτονται στο τέλος ως «ακατάλληλες», ενώ προκρίνονται ξανά και ξανά οι ίδιες 2-3 εταιρείες που λυμαίνονται το χώρο.

Μάλιστα, λειτουργεί μηχανή παραγωγής πιστοποιητικών ποιότητας από Κινέζικα εργαστήρια που παρουσιάζουν τα προτεινόμενα προϊόντα ως απολύτως κατάλληλα και ΚΑΝΕΝΑΣ τοπικός άρχοντας δεν έχει κάνει τον κόπο να διασταυρώσει αυτά τα πιστοποιητικά με κάποιο έλεγχο από ένα αναγνωρισμένο και πιστοποιημένο Ευρωπαϊκό εργαστήριο. Τα καταπίνουν δηλαδή αμάσητα, ενώ είμαι βέβαιος ότι ένας δειγματοληπτικός έλεγχος θα αποκάλυπτε τα απίστευτα χάλια των προϊόντων τους.

Έτσι, η εταιρεία αναλαμβάνει την αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων ενός Δήμου και τη συντήρησή τους για 10-12 χρόνια και ως ανταπόδοση λαμβάνει τα παρακάτω:

• Το 90% της ενέργειας που «εξοικονομήθηκε», σύμφωνα με όσα τους λέει ο «Τεχνικός Σύμβουλος» που οι Δήμοι έχουν προσλάβει με 20-30 χιλιάρικα το χρόνο και ουσιαστικά ανήκει στον προμηθευτή. Ετσι, μια εξοικονόμηση που κανονικά δεν θα υπερέβαινε το 25-30% ετησίως, ο «Σύμβουλος» την παρουσιάζει ως 50-60% και ο Δήμος πληρώνει ένα σκασμό λεφτά κάθε χρόνο, επί 12 χρόνια.

• Η ασφάλιση των φωτιστικών έναντι οποιασδήποτε βλάβης (βανδαλισμού, καιρικών συνθηκών κλπ) είναι ευθύνη του Δήμου. Φανταστείτε να κάνετε leasing ένα αυτοκίνητο και να σας λένε ότι πρέπει να το ασφαλίζετε εσείς.

Έτσι, ένα κινέζικο φωτιστικό σώμα χαμηλής ποιότητας, που στο Skroutz.gr το βρίσκει κανείς με €49, κοστολογείται και πληρώνεται από τον Δήμο περίπου €650-800 στην εταιρεία!!! Στο πέρας της 12ετίας δε, όταν το φωτιστικό έχει φάει τα ψωμιά του, η εταιρεία αποδεσμεύεται έχοντας εισπράξει τα 10πλάσια (!!!) χρήματα από όσα θα κόστιζε ένα έργο, αφήνοντας στο Δήμο κάτι ντενεκέδες που χρειάζονται αντικατάσταση, οπότε φτου κι απ’ την αρχή!!

Καταλαβαίνετε ότι όταν το περιθώριο κέρδους είναι πάνω από 500-600%, οι εταιρείες αυτές έχουν στο τσεπάκι τους όχι μόνο Δημάρχους, αλλά και πολιτικούς όλων των κομμάτων, οι οποίοι τους κάνουν τον πλασιέ, έχοντας εξασφαλίσει τη σιωπή των συνενόχων.

Μάλιστα, ενώ έχει συνταχθεί σχετική Τεχνική Οδηγία από το ΤΕΕ εδώ και 6-7 χρόνια, για κάποιο περίεργο λόγο δεν έχει προωθηθεί για υπογραφή από την ΠτΔ, ώστε να γίνει αναγκαστική προδιαγραφή. Γιατί συμβαίνει αυτό και ΠΟΙΟΙ την κρατάνε στα συρτάρια;

Έτσι μιλάμε για ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ευρώ που έχουν κατασπαταληθεί για να λαδωθούν κάποιοι, να πλουτίσουν κάποιες εταιρείες και οι πόλεις μας να γεμίσουν με άχρηστους ντενεκέδες που αποκαλούνται «φωτιστικά» και υποτίθεται ότι εξοικονομούν ενέργεια.

Είναι τόσο μεγάλο το σκάνδαλο αυτό, που θα έπρεπε να έχει επέμβει η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, δίνοντας εντολή να διερευνηθούν όλες οι συμβάσεις αυτού του είδους τα τελευταία 10 χρόνια και να διαπιστωθεί κατά πόσο κάποιοι «Τεχνικοί Σύμβουλοι» συστηματικά προκρίνουν με φωτογραφικούς όρους συγκεκριμένες εταιρείες.

Θα το πράξει κανείς, ή θα φτάσουμε κάποια στιγμή να πληρώνουμε κερατιάτικα στην ΕΕ ως πρόστιμα, για άλλο ένα μεγάλο σκάνδαλο; Για πόσο ηλίθιους μας περνάνε κάποιοι;

(Όποιος Δημοτικός Άρχοντας θέλει να του δώσω 1-2 συμβουλές για το πώς θα ξεφορτωθεί όλες αυτές τις κατσαρίδες, ας με πάρει τηλέφωνο….Ήδη οι φωτογραφικοί αυτοί διαγωνισμοί είναι στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και τα νέα δεν θα είναι καθόλου καλά)

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση
Live Volvi

Σχετικά Αρθρα